2013. június 9., vasárnap

Az ártatlanság ereje

A Jívana júniusi számában különös figyelmet szentelünk az egyik bennünk lévő tulajdonságnak, az ártatlanságnak. Úgy érzem ezzel a témával érdemes kicsit bővebben is foglalkozni.

Nem tudom hogyan határoznád meg az ártatlanság fogalmát, vagy mi jut eszedbe erről a szóról először. Legtöbbünknek talán a kisgyermekek, a pici babák, esetleg az állatok. Igen, valóban ők mind ártatlanok, bennük ez a tulajdonság teljesen megnyilvánul, talán ezért is olyan szívmelengető, és örömöt adó a társaságukban lenni. Elég ha ránézel egy kisbabára és elönti a szívedet a melegség. Ugyanez az ártatlanság megfigyelhető a természetben, az állatokban, növényekben is.
Valahogy mindig szerettem a virágokat, a természetet, az állatokat, és a gyermekeket, de igazából nem tudtam mi az a megfoghatatlan, megfogalmazhatatlan tulajdonság bennük, ami miatt olyan kedvesek a szívemnek, és ami miatt örömöt adnak. Csak azt tudtam, hogy az állatok milyen szépek és kedvesek, és a virágok, növények is milyen csodálatosak, szépek, és "egyszerűek". Aztán ma már tudom, hogy a bennük lévő ártatlanság az, amit mindig is éreztem, ami ennek az örömnek a forrása. Az ártatlanságot legegyszerűbben talán rajtuk keresztül érthetjük meg.

Az ártatlanság nem csak bennük, hanem mindannyiunkban jelen van, ez egy örök és kitörölhetetlen, elpusztíthatatlan tulajdonság bennünk. Nem tűnik el belőlünk, amikor felnövünk, csak nem figyelünk rá, és nem engedjük, hogy megnyilvánuljon bennünk.
Persze most ezzel rögtön vitába is szállhat az elméd, mondván ha szét nézel magad körül a világban csupa gátlástalansággal, erkölcstelenséggel, bűnözéssel, korrupcióval, kizsákmányolással, hatalomhajhászással találod szembe magadat. Milyen ártatlanságról beszélek akkor én itt? Hol van itt meg az ártatlanság az emberekben?
Hogy hol? Mélyen, mindezek alatt csendesen és egyszerűen, olyan ártatlan módon ott szunnyad minden emberben, "csak" az emberek nem tartják értékes tulajdonságnak, mert azt gondolják, hogy aki ártatlan az gyenge, az gyámolításra szorul, és nem boldogul ebben a világban.

De az ártatlanság a spirituális fejlődésünk, a felemelkedésünk alapja. Ez a tulajdonság az alap, ha ezt a tulajdonságot nem ébresztjük föl magunkban, nem engedjük megnyilvánulni, és nem tiszteljük magunkban és másokban, akkor nem fogunk tudni felemelkedni, és az evolúcióban tovább lépni.
A Kundalini egy tiszta energia (tiszta a szó legnemesebb értelmében) és ennek az energiának a felemelkedését, és felébredését a bennünk lévő tiszta gyermeki ártatlanság tudja támogatni, segíteni.

Ne gondold, hogy aki ártatlan az sebezhető, vagy gyenge, ez egy tévhit. Ha az ártatlanság felébred bennünk, az egy nagyon nagy erő.
Nézd mit mond erről Shri Mataji:

"Ha tiszta a szíved, teljesen átlátsz másokon. Ilyen hatalmas dolog az ártatlanság."
                                                                                                              Shri Mataji Nirmala Devi

Azt, hogy mi is az ártatlanság talán nehéz megértenünk, hiszen az egész kultúránkban olyan erkölcsi normák az elfogadottak/ megengedettek, amelyek nincsenek tekintettel az ártatlanságunkra, ezért nem is látjuk, érezzük ezt a tulajdonságot magunkban és másokban. Természetesen ha Te már végzed egy ideje a sahaj meditációt, akkor több figyelmet fordítasz erre, és talán már érzed, ahogyan elkezd benned ébredezni ez a tulajdonság. Talán már figyeled is tudatosan, hogy hogyan nyilvánul ez meg benned és a környezetedben.

A Jívana legújabb számából azt is megtudhatod, hogy melyik csakra tulajdonsága az ártatlanság, hogy hogyan tudod felébreszteni, és segíteni, hogy egyre jobban megnyilvánulhasson benned:





Ha Te még nem kapod a Jívanat, akkor klikk a linkre: http://videkijoga.blogspot.hu/p/ingyenes-magazin.html


A gyermeki ártatlanság mellett fontos tulajdonság bennünk a gyermeki öröm is. Ha van kedved hallgasd meg ezt a dalt, hogy Te magad is megtapasztald ezt az örömöt.
Indítsd el a videót! :-)





Üdv.:
Szabina