2013. június 2., vasárnap

Neked is eleged van a mókuskerékből?

Kedves szomszéd!
Te is taposod naponta? És sokszor érzed azt, hogy nagyon eleged van belőle?Mindig a pénteket várod, aztán azt kívánod sose jöjjön el a hétfő? És mi lenne, ha ez megváltozna? Mi lenne, ha ki tudnál szakadni ebből a mókuskerékből, és egy kicsit megpihenhetnél? Most persze nem egy álomnyaralást ajánlok, és nem is arra gondolok, amikor ülsz a tv előtt és bambulsz ki a fejedből, de nem is arra amikor fél éjszaka alvás helyett amiatt forgolódsz, hogy hogyan oldd meg a gondjaidat.

Nem, én arról beszélek, hogy hogyan pihenj úgy, hogy nincsenek nyomasztó, kínzó gondolatok, és nincs benned zaj, csak TE vagy magaddal, és egyszerűen békéssé, nyugodttá válsz. Az óriási, megoldhatatlannak tűnő problémák már nem lesznek annyira ijesztőek. A napi mókuskerékben lesz néhány perc, amikor nem kell rohannod, nem kell csinálnod semmi mást, csupán figyelni magadra befelé. Néhány perc erejéig még az sem foglalkoztat, hogy mennyit nő közben a gyom az ágyásban, és hogy mennyi levelet rág le a levéltetű a kertben, sőt az sem zavar meg, hogy a szomszéd épp túráztatja a traktort az ablak előtt (ezt tapasztalatból merem állítani :-) ).

Te örülnél neki, ha akár csak 10-15 percre kiszakadhatnál a mókuskerékből?

Igen, eltaláltad ami ebben a segítségedre lehet az a spontán meditáció.

Ha elkezded gyakorolni a meditációt, akkor megtapasztalhatod, ahogyan elkezdenek lecsendesedni a gondolataid, és eltölt egy belső béke, nyugalom, és öröm, amely független mindentől. A mindennapos rohanás közben, ahogyan unos-untalan hajtod a mókuskereket várni fogod azt a pillanatot, amikor végre leülhetsz meditálni. Aztán, ahogy egyre jobban elmélyedsz a sahaj meditációban, egyre többször tudsz majd a meditáció állapotába kerülni. Akár a buszon ülve, vagy munka közben, vagy a nap folyamán bármikor, és egyre hosszabb ideig tudod majd megtartani ezt az állapotot. Egyre kevésbé fogod a mókuskereket mókuskeréknek érezni, egyre kevésbé fognak a gondjaid nyomasztani, és egyre örömtelibbé, nyugodtabbá, és békésebbé válsz, de ne szaladjunk ennyire előre. :-) Egyelőre szánj rá 15 percet, hogy kipróbáld a meditációt, és ha tetszik, akkor amikor csak jólesik végezd el újra, hogy kikerülj a mókuskerékből, és elkezdd élvezni az életedet, hogy megtaláld mindenben az örömödet.

Próbáld ki MOST az alábbi linken elérhető meditációs gyakorlatot:
http://jogameditacio.hu/gyakorlatok/onmeg.html

Ha Te már próbáltad, vagy akár rendszeresen gyakorlod, akkor Neked már vannak ezzel kapcsolatban tapasztalataid (ettől függetlenül most is elvégezheted :-) ).
Akár először végzed el, akár sokadik alkalommal a meditáció közben szerzett tapasztalataidról, érzeteidről, érzéseidről bátran írj a videkijoga@gmail.com címre. Ha kérdésed van azt is bátran felteheted.
Hamarosan érkezik a Jívana Júniusi száma.
Ha még nem hallottál a Jívanaról, információk itt:Jívana - a vidék meditációs lapja>>>


Üdv.:
Szabina