2013. augusztus 4., vasárnap

Elégedettség és belső béke

Vajon mitől függ az elégedettségünk? Attól, hogy mit birtoklunk, attól, hogy a vágyaink és elképzeléseink szerint alakulnak a dolgok körülöttünk? Attól, hogy a mi akaratunk érvényesül?
És ha nem így van? Ha mégsem az történik, amit mi szeretnénk? Akkor elégedetlenek vagyunk, és zaklatottak. Ilyenkor pedig nincs bennünk nyugalom, béke, és harmónia sem. Ilyenkor nem vagyunk egyensúlyban.
Mindig akarunk valamit, mindig vágyunk valamire, mindig mást akarunk, mint ami van.

Gondold csak végig, Te mitől lennél igazán elégedett?
Egy jobb munkahelytől, szebb otthontól, egy törődő és figyelmes partnertől, egy szófogadó gyermektől, vagy mitől? És ha ez megvan, meddig tartana ez az elégedettség benned?
Egyáltalán létezhet olyan, hogy az életben minden rendben van, minden szép és jó, nincsenek problémák, és megoldandó feladatok, akadályok, és nehézségek?
Létezhet ilyen?


Ebben az idézetben olvashatsz egy szót, amely kulcsfontosságú az elégedettségünk szempontjából.
Ez a szó pedig nem más, mint az ELFOGADOM.  Vajon mi mennyire fogadjuk el azt, amit az élettől kapunk? Mennyire elégszünk meg azzal amink van, és azzal amilyen helyzetben éppen vagyunk. Ne érts félre, nem a megkeseredett beletörődésről beszélek, a "jól van ez így is", "úgysem lehet ez másként" letargikus hozzáállásról. Nem, szó nincs erről.

Arról a belső megelégedettségről beszélek, ami nem függ a külső körülményektől, a Lélek állapot elégedettségéről, amikor elfogadod a dolgokat olyannak, amilyenek, amikor tudod, hogy minden úgy jó, ahogy van. Ebben az állapotban egyszerűen elfogadod azt, amit a sorstól, az élettől kapsz, és megelégszel vele. Ez az elfogadás és elégedettség együtt jár a belső békével, nyugalommal, és harmóniával. A meditáció gyakorlásával ez az állapot, ez a tulajdonság egyre erősebben meg tud benned nyilvánulni.
Persze nem megy ez egyik napról a másikra. Egy folyton aggódó ember, aki mindig elégedetlen nem fogja egyik napról a másikra elérni a Buddhai nyugalom állapotát, a teljes vágytalanság, és megelégedettség állapotát, amelyből semmilyen "sorscsapás" ki nem tudja billenteni. De a meditáció segít, hogy egyre inkább megérezd, megtapasztald magadban a béke, a nyugalom, az elégedettség állapotát, és egyre inkább ezzel a belső hozzáállással tudod majd szemlélni a külső eseményeket.

Ez az elégedettség, a belső béke, nyugalom, és harmónia mind- mind a harmadik energiaközponthoz, a Nabhihoz kapcsolódik. Ha a Nabhi csakránk megfelelően működik, akkor egyre inkább meg tudjuk tapasztalni ezt a belső elégedettséget, és békességet.

Augusztusban erről a csakráról is olvashatsz a Jívanában.



Figyeld a postaládádat, mert Postás Peti már úton van a legújabb számmal. Talán már meg is kaptad. :-)

Ha neked még nem jár a Jívana, akkor tudj meg többet az alább linkre kattintva:


A végére pedig szeretném feleleveníteni egy korábbi szokásomat. 
A Te kertedben is élnek rozsdafarkúak?


Házi rozsdafarkú



Kívánok örömteli meditációkat, és egyre elégedettebb, békésebb, és harmonikusabb életet Neked!

Üdv.:
Szabina