2015. július 26., vasárnap

Gandhi, Einstein, A Guru, A Szeretet, és a Meditáció

Kedves Szomszéd!
Az elmúlt héten rám talált néhány olyan idézet, amelyeket szerettem volna megosztani veled, mindegyikből lett egy-egy tervezett bejegyzés. Aztán ma végül egyetlen bejegyzésbe kerülnek bele. Hogy miért? Mert ezek a "különálló" kis benyomások, végül egy egésszé álltak össze. :-)

A Guru


Mivel a mai napon a bennünk lévő Guru-elvet ünnepeljük, amely mindannyiunkban megtalálható, először az ezzel kapcsolatos idézetet osztanám meg Veled.

Milyen egy Guru? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?
Ami ilyenkor eszünkbe jut, valószínűleg olyan tulajdonságok, mint a bölcsesség, a kiegyensúlyozottság, az alázatosság, az együttérzés, és a szeretet. A guru rendelkezik mindezekkel a tulajdonságokkal, melyek bennünk is felébredhetnek a rendszeres meditáció segítségével.

Ezzel kapcsolatos az első idézet, amelyet néhány napja kaptam. Az ideális bölcs Gururól szól és Mahatma Gandhi szavait idézi. Olvasd figyelmesen, akár többször is, ízlelgesd, meditálj rajta egy kicsit.

Az ideális bölcs Guru

"Csak egy igaz híve van Istennek: aki nem féltékeny, aki nagylelkű, bőkezű mindenkivel és mentes mindenféle egoizmustól. Aki bírja a hőséget és a hideget a boldogságot és a bánatot egyaránt, aki mindig megbocsát, mindig elégedett, kinek döntése szilárd és akinek értelme elméje és szelleme istennek felajánlott. Aki nem okoz semmi rosszat, aki nem fél másoktól,aki mentes az izgalmaktól, ugyanúgy, mint az aggodalmaktól és félelmektől, aki tiszta, aki hatékonyan dolgozik, de mégsem bonyolódik bele, aki cselekedeteinek gyümölcsét felajánlja, a rosszat ugyanúgy,mint a jót, aki barátaival és ellenségeivel ugyanúgy bánik, aki érintetlen marad megbecsüléstől vagy a megbecsülés hiányától, akit nem kényeztet el a dicséret, de az sem hangolja le ha az emberek rosszat beszélnek róla. Aki szereti a csöndet és az egyedüllétet és akinek fegyelmezett elméje van.
A Jógi tehát az, akinek életében mindezek a képességek tükröződnek, aki dühöngő viharban is látja a  napot, aki szembenéz a nehézségekkel és a halállal, aki kiegyensúlyozott, nyugodt szellemmel jár a harcmezőn vagy megy a hóhérok elé és akinek lelke olyan örömteli, hogy még a mennydörgés is altatódal neki."


A Szeretet


A második idézettel egy cikkben* találkoztam, Albert Einstein lányának írt leveléből származik, és a szeretetről szól:

"Létezik egy rendkívüli erő, amelyre, legalábbis máig, a tudomány nem talált formális magyarázatot. Ez az az erő, amely mindent magába foglal és irányít, ami az Univerzum minden egyes jelensége mögött áll, és amit még nem azonosítottunk. Ez az Univerzális erő a szeretet.
Amikor a tudósok az Univerzum egyesítő elméletét megfogalmazták, megfeledkeztek a legerősebb láthatatlan erőről. A szeretet a fény, amely bevilágítja azokat, akik adják, és azokat, akik kapják. A szeretet gravitáció, mert az embereket egymáshoz vonzza. A szeretet erő, mert megsokszorozza a jót, és esélyt ad az emberiségnek arra, hogy ne pusztuljon bele saját vak önzőségébe. A szeretet kibontakozik és megnyilvánul. A szeretetért élünk és halunk meg. A szeretet Isten és Isten a szeretet.
...minden egyén magában hordoz egy kicsi, de erős szeretetgenerátort, amely energiája arra vár, hogy kiszabadítsák.
Amikor megtanuljuk felajánlani és elfogadni ezt az Univerzális energiát, drága Lieselr, akkor ki fogjuk tudni jelenteni, hogy a szeretet mindent legyőz, hogy bármit túlél, mert a szeretet az élet esszenciája." Shri Mataji


A harmadik idézet, amit a mai Guru ünnep kapcsán láttam Shri Matajitól származik, és így szól:


"A legnagyobb gurunk a szeretet." 


Az idézet az alábbi videóban hangzik el, melyben Shri Mataji beszél a szeretetről a Sahaja jógikhoz. A felvétel 2004-ben készült szintén egy Guru ünnepen.


Meditálj, és ébreszd fel Te is a benned lévő Guru-elvet!


Ma a világ Sahaja Jógijai  a bennünk lévő Guru-elven meditálnak, indítsd el az alábbi videót, és meditálj velük Te is!

Üdv.:
Szabina* Forrás: Levelet írt Albert Einstein lányához >>>