2014. január 26., vasárnap

Meditáció hóesésben - naplóba írt sorok

Vasárnap reggel fél 5. Havazik, egész éjjel havazott, mindent befed puhán, fehéren, tisztán a hó. Reggeli sétára indulok. Csend van, és béke, minden csendesen szunnyad a hó alatt. Áhítat és emelkedettség járja át a reggelt. A leghangosabb zaj, amit hallani a lépteim suhogása, és a csizmám talpa alatt megcsikorduló hó nyikorgása. Megállok egy pillanatra, és csak állok a némaságban, még a fülem is zúg - nincs hozzászokva ekkora csendhez. Most valahol felugat egy kutya, hangja panaszosan száll a némaságban, de ugatása válasz nélkül marad, így hamar elhallgat. Felnézek a sötét égre, és a nagy feketeségből fehér hópelyhek hullanak az arcomra. Örömteli pillanat. Itt állok a hóesésben, és egyszerűen csak átjár az öröm, ahogy a hópelyhek megcsiklandozzák az orromat, az arcomat.
Csend van. Béke van. Emelkedettség van. S nem csak kívül, bennem is.
Tovább indulok. A házak is némák, az ablakaik sötétek, odabent a szomszédok mélyen alszanak. Vajon miről álmodnak? Vajon békésen pihennek, vagy nyugtalanul forgolódnak?
Megyek tovább, minden olyan tiszta, a hó mintha mindent tisztává és könnyeddé varázsolna. Teljesen átjár az öröm, akár a gyermekek úgy gázolok a hóban csoszogva, néha lehajolok, és felveszek egy-egy maréknyit, nem áll össze hógolyóvá...
Már kétszer is elsétáltam a kapunk előtt, de még nem szeretnék bemenni, megállok a kapu előtt, hogy a maga teljességében megéljem ezt a varázslatos pillanatot: csak állni a hóesésben, a csendben, a békében, az örömben, a gondolatmentes létezésben, és csak átadni magam, és feloldódni a mindenségben. Meditálok a hóesésben, majd jön egy gondolat... ráveszem magam, hogy elinduljak befelé, és idekint hagyjam a hóesést, a hideget, az ébredő kakasok kukorékolását, és feltöltődve nekilássak a mai napnak.


Az életünk tele van megismételhetetlen pillanatokkal, örömmel, meditációval, békével, játékkal, élettel. Nem a múltban, az emlékekben, nem is a jövőben a vágyainkban és reményeinkben, hanem most, itt, a pillanatban, a jelenben! Minden pillanatban újabb tapasztalat vár, csak figyelj éberen és meditálj.


Kívánok örömteli, és emelkedett meditációkat!

Üdv.:
Szabina