2013. március 23., szombat

Szokásaink fogságában


Vannak dolgok, amikről tudjuk, hogy rosszak nekünk, mégis újra és újra megtesszük. Megtesszük, mert  "így szoktuk", talán még meg is magyarázzuk magunknak, hogy miért jó ez így, vagy egyszerűen csak nem tudjuk, hogyan lehetne nem megtenni újra.
Mindig ugyanúgy reagálunk egy adott szituációban, mindig ugyanazt válaszoljuk egy adott kérdésre, mindig egy megszokott módon gondolkozunk, viselkedünk, vagy cselekszünk, néha nem is tudunk róla, vagy ha mégis tudatában vagyunk, mert nyilvánvaló, akkor sem tudjuk, hogy hogyan változtassunk rajta.
Érezted már egy-egy rossz szokásoddal kapcsolatban, hogy olyan, mint egy rabság? Rossz szokásaink megkötnek minket. Gyakran nem is értjük magunkat. Talán Te is feltetted már magadnak a kérdést, hogy "miért viselkedem már megint így?" "miért teszem már megint ezt?" "miért mondtam már megint ezt?" stb. Szenvedsz tőle, és mégis újra és újra elköveted! Sokszor nem is vagy tudatában, hogy épp most követed el újra a hibádat. Aztán van, hogy tisztában vagyunk vele, de mégis ragaszkodunk a rossz szokásunkhoz, mert pl. félünk a változástól, vagy nem hisszük, hogy tudunk rajta változtatni, vagy nem is foglalkozunk vele, mondván "jól van ez így is".
A ragaszkodás ezen kívül furcsa játékot tud űzni az elménkkel, mert azt mondja:  "jó nem teszem többé, mert nem helyes, de akkor mikor tehetem meg megint?" (Pl. a lusta ember azt gondolja: "oké ezentúl kevesebbet alszom, minden reggel időben kelek, hogy több időm legyen a fontos dolgokra, de akkor mikor aludhatok sokat?")

A sahaja jóga meditációban azt mondjuk, hogy ahogyan a Kundalini energia tisztít minket, a rossz szokásaink kikopnak belőlünk. Kitisztul finom szinten az akadály, amely a fizikai szinten a cselekvésünkben megnyilvánul. Ez a finom szinten végbe menő folyamat is megnyilvánul bennünk mentális, és érzelmi szinten is, mert elkezdjük felismerni, hogy mi kedvező számunkra, és mi nem az, és másként kezdjük értékelni, látni a dolgokat. Természetesen azért mi is kellünk hozzá, hogy a hibáinkkal szembe tudjunk nézni, és ki tudjuk őket javítani.

Korábban elmeséltem, hogy úgy "botlottam bele" az interneten a sahaja jóga meditációba, hogy le akartam szokni a dohányzásról. Azóta többen is jeleztétek, hogy örülnétek neki, ha elmondanám hogyan segített ebben a meditáció.

Nem tudok, és nem is áll szándékomban valamiféle receptet adni. Amit tudok csupán annyi, hogy el tudom mesélni a saját tapasztalatomat arról, hogy hogyan szoktam le a dohányzásról, és hogy hogyan segít a meditáció felhagyni rossz szokásaimmal, és kiszabadulni azok fogságából.

Azt tapasztalom, hogy a dohányosok 90 %-a le akar szokni, mert érzi, hogy saját szenvedélyének fogságában van, de nem teszi. Mindannyian tudjuk, hogy milyen hatással van a szervezetünkre a dohányzás, mégis újra és újra rágyújtunk, mert a rabság bennünk erősebb, mint a józan ész. Mi meditálók emellett azt is tudjuk, hogy milyen hatással van a dohányzás a finom energia rendszerünkre, a csakráinkra, és azok működésére, ezen keresztül a fejlődésünkre.Hogyan szoktam le a cigiről?


Már rendszeresen meditáltam, és egyre jobban kezdtem felfedezni magamban a Lélek állapotát, kezdtem egyre inkább megfigyelni saját magamat. Elkezdtem figyelni. Figyelni a gondolataimat, az érzéseimet, a tetteimet. Már az előtt is szerettem volna leszokni a dohányzásról, mielőtt a sahaja jóga meditációra rátaláltam (eleve így akadtam rá :-) ), és mikor egyre inkább kezdtem felfedezni valódi Önmagam, egyre jobban éreztem, hogy nincs szükségem a cigire. Fel is tettem magamnak többször a kérdést, miért gyújtok rá újra és újra, miért dohányzom egyáltalán?

Szépen lassan elindult bennem egy folyamat. Egyrészt a finom energia rendszer szintjén, ahogyan a Kundalini energia elkezdett felemelkedni bennem, és elkezdte kitisztítani az energiaközpontokat, másrészt mentális, és érzelmi szinten is.
Éreztem, nem jó ez így, hogy ragaszkodom a cigihez. Annak ellenére, hogy tudom ezzel ártok magamnak, és a környezetemnek mégis újra és újra és újra rágyújtok, legtöbbször rutinból, anélkül, hogy teljesen tudatában lennék a cselekedetemnek. Azzal áltattam magam, hogy megnyugtat, hogy jól esik, de ez a hazugság egyre inkább lelepleződött a többivel együtt a meditáció által, hiszen már megtapasztaltam, hogy a valódi nyugalom és belső béke független a külső dolgoktól, és mind tudjuk, hogy nem a cigi fog megnyugtatni. :-)
Egyre jobban tudatosult bennem, hogy ez mennyire kedvezőtlen számomra. Nem csak fizikai szinten, hanem a finomenergia rendszer szintjén is, hogy ez árt a Torok csakra és a Szív csakra működésének.
Meg kellett értenem, hogy valójában mit is teszek, mikor rágyújtok.
Minden energiaközponthoz tartoznak bizonyos tulajdonságok, melyek megnyilvánulnak bennünk, és az életünkben, ha az a csakra helyesen tud működni. Azonban a dohányzással nagyon sokat ártunk ezeknek a bennünk lévő tulajdonságoknak a megnyilvánulásának is pl. a kollektivitásnak, a kedvességnek, a kommunikációnak, a biztonságérzetnek, az önbecsülésnek, a méltóságérzetnek, a szeretet kifejezésének... és még sorolhatnám.

Fel kellett tennem magamnak a kérdéseket:
Tudok-e dohányzó emberként igazán méltóságteljes lenni, tudom-e becsülni önmagam miközben magamat büntetem a dohányzással? Van-e valódi biztonságérzetem, miközben a cigibe kapaszkodom? Tudok-e kollektív lenni, miközben befüstölöm a körülöttem lévő embereket is? Tudom e szeretni magamat és ki tudom-e fejezni mások irányába a szeretetet cigivel a számban? stb. stb.

Az is nagy csapdája a dohányzásnak, hogy szoros összefüggésben van a bűntudat érzésével. Bűnösnek érzem magam, nem tudok önmagamnak megbocsátani, és önmagam ellen fordulok, aztán ettől még inkább bűnösnek érzem magam. Valahogy így működik ez. Az energiaközpontjainkban lévő akadály (a példánál maradva a "belénk nevelt" bűntudat és az alacsony önbecsülés) megmutatkozik a cselekvésünkben (önmagunk ellen fordulunk: cigi), és a cselekvésünk újabb akadályt képez az energiaközpontjainkban.
Közben pedig azzal áltatjuk magunkat, hogy jobban érezzük magunkat a cigitől, hogy ellazít, oldja a stresszt, levezeti a bennünk lévő feszültséget. De valóban igaz ez? Vagy csak még jobban aláása az önbecsülésünket, és még nagyobb bűntudatot kelt bennünk?
Ennek a megértése nagyon fontos volt számomra.


Szóval meditáltam és figyeltem magamat. Aztán egyik nap, ahogy éppen a szokásos reggeli kávé, cigi ceremóniát tartottam finoman felbukkant bennem a felismerés, hogy "ez nem én vagyok!" Ez nem az igazi Önmagam. Én nem vagyok azonos ezzel a dohányzó személlyel. Felfedeztem magamban, hogy lényem egy része nem függ a cigitől, szabad a dohányzás rabsága alól, teljesen független ettől. Akkor, abban a pillanatban nem azonosítottam magamat a dohányzással, személyiségem azon részével, aki dohányzik, aki kívánja a cigit, aki függ a cigitől, aki ragaszkodik ehhez a szokáshoz, aki rab, hanem önmagamon belül úgymond megfigyeltem ezt a személyt, a személyiségem ezen részét. 
Egyre többször tudtam ezt megfigyelni magamban. Persze ekkor még tele voltam hamis meggyőződésekkel a cigivel kapcsolatban, miszerint "jól fog esni", "szükségem van rá", "kellemes érzés"  stb. és önmagammal kapcsolatban is miszerint "nem tudom letenni".
Aztán eljött az a pont, amikor eldöntöttem, hogy "nem gyújtok rá soha többé", aztán erre a döntésre rá is gyújtottam... :-)
de úgy, hogy közben megfigyeltem a teljes cselekvéssort a maga valóságában, éberen, és tudatosan:
Kivettem egy szálat a dobozból, egy ideig még nézegettem is, majd meggyújtottam, és az első slukknál éreztem a cigi bűzét, éreztem, ahogyan a rossz ízű füst betöltötte a tüdőmet. Ez nem volt túl jó, és rácáfolt azokra az elképzeléseimre, miszerint "jól esne egy cigi", "a dohányzás kellemes" stb. 1-2 slukk után eloltottam a cigit. Az ezt követő két napban kétszer gyújtottam rá, amikor is  megismétlődött az előző jelenet, aztán azóta sem. Pár napig még elő-elő jött, hogy "de jól esne egy cigi", vagy éreztem némi sóvárgást, de olyankor megkérdeztem magamtól, hogy tényleg jól esne, igaz ez? A válasz az volt, hogy nem. 1 hét után olyan volt, mintha soha nem is dohányoztam volna, mintha lényem dohányzó része "eltávozott" volna. :-)

Természetesen ez csak egy történet, egy tapasztalat. Bennem ez a folyamat zajlott le, amíg megértettem és tudatosítottam magamban, hogy mit is teszek, és végül a hamis meggyőződéseim is megtörtek azzal, hogy az elmém számára is bebizonyosodott, hogy valójában nincs semmi jó a dohányzásban.Szóval hogyan segít a meditáció kiszabadulni rossz szokásaink fogságából?


A meditáció a tudatosság, és az igazság megismerése által tud segíteni, hogy felismerjük a hibáinkat, rossz szokásainkat, és ki tudjuk javítani őket, hogy ne kövessük el őket többé. Lelepleződnek a rossz szokásaink, és lelepleződnek az elképzeléseink, ragaszkodásaink. Ez nem csak az olyan nyilvánvaló szokásokra igaz, mint a dohányzás, hanem minden egyéb hibánkra, legyen az bármi, legyen az agresszív viselkedés, vagy nemtörődömség, lustaság, vagy bármilyen hibánk, amely fogva tart minket, és nem engedi megnyilvánulni igazi Önmagunkat, lényünk valódi Énjét.
Minden nap megkapjuk a fejlődés lehetőségét, hogy felismerhessük, és kijavíthassuk hibáinkat, rossz szokásainkat, hogy egyre jobban megnyilvánulhasson igazi Önmagunk, az Önvalónk, a Lelkünk.


"Ismernünk kell életünk végcélját. Evolúciónk végső célja, hogy azzá a lélekké váljunk, mely a mindenható Isten visszatükröződése a szívünkben. Ez az önmagunkkal való azonosulás, és egyben önismeret is.
Eggyé válunk a szeretet mindent átható isteni erejével. A lélek megvilágosítja tudatunkat, és központi idegrendszerünkön isteni vibrációk kezdenek átáramlani megvilágosítva lényünket. Érezzük, amint a Szentlélek hűvös szellője, amely az isteni szeretet mindent áthatóereje kiáramlik a kutacsunkból, és azt is, hogy átáramlik az ujjaink hegyén és a kezeinken.
A kereső gondolatnélkülivé válik, és ezáltal nyugodttá és békéssé. Automatikusan elkezd nagyon szent és erényes módon viselkedni. Minden romboló, rossz szokás lehullik róla. Lényét elárasztja az ártatlanság és az együttérzés."
"A múlt kondícionáltságai, melyek az egy bizonyos helyen és időben való megszületésből erednek, és amelyek eddig fogságban tartották az egyént, teljesen lehullanak, és egy újfajta, szent kultúra nyilvánul meg benne."
Idézet Shri Mataji Nirmala Devi Metamodern Korszak című könyvéből.
 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Tavaszváró

Annak ellenére, hogy a tél foggal- körömmel kapaszkodva tartja magát, azért a madarak továbbra is tavaszi trillákkal örvendeztetnek meg minket.
A mai előadás fellépője pedig nem más, mint a

Kék cinege
Kattints a képre, és hallagasd meg énekét. :-)Kívánok örömteli meditációkat, és mély felismeréseket Önmagadról, hogy szokásaid ketrece egyre inkább lehulljon rólad is.


Üdv.:
Szabina